SBI Clerk Online Test 2013

SBI Clerk Online Test Free 2013 -SBI Clerk Online Mock Test /Practice Test 

1 How many such pairs of letters are there in the word DOUBTS each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet ?

None
One
Two
Three

2. How many meaningful English words can be made with the letters ESDO using each letter only once in each word ?

None
One
Two
Three

3.In a certain code GUIDE is written as 49132 and BEAM is written as 8257. How is IMAGE written in that code ?

17542
15742
27541
18542

4. What should come next in the following letter series ? H G F E D C B A H G F E D C B A H F E D C B A H
G
E
F
I

5. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?

Mustard
Jowar
Wheat
Paddy

6. How many such pairs of digits are there in the number 536142 each of which has as many digits between them in the number as when the digits are arranged in ascending order within the number ?

None
One
Two
Three

7 Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?

45
35
85
25

8 In a certain code ORGANISE is written as BHSPDRHM. How is DESTINED written in that code ?
SRDCCDMH
SRDCEFOJ
UTFECDMH
UTFEEFMH

9 ‘Fl’ is related to ‘KN’ in the same way as ‘PS’ is related to ?
VY
UX
WZ
UY

10 ‘Day’ is related to ‘Night’ in the same way as ‘White’ is related to ?
Green
Red
Yellow
Black

11 If ‘P’ denotes ÷; ‘Q’ denotes ‘-’; ‘R’ denotes x and T denotes ÷; then — 24 T 16 Q 32 P 8 R 4 = ?

4
39
4
None of these

12 ‘Steel’ is related to ‘Alloy’ in the same way as ‘Zinc’ is related to .. ?
Metal
Alloy
Non-Metal
Halogen

13 Directions: Following questions are based on the five three digit numbers given below—528, 619, 374, 295, 483 If the positions of the first and the third digits in each number are reversed, which of the following will be the middle digit of the lowest number ?

2
1
7
8

14 Directions: Following questions are based on the five three digit numbers given below—528, 619, 374, 295, 483 If the position of the first and the second digits within each number are reversed which of the following will be the third digit of the highest number ?

8
9
4
5

15 Directions: Following questions are based on the five three digit numbers given below—528, 619, 374, 295, 483 If the position of the second and the third digits within each number are reversed, which of the following will be the sum of the first and the second digits of the second highest number ?

13
15
7
11

16 Directions: Following questions are based on the five three digit numbers given below—528, 619, 374, 295, 483 If the second digit of the second lowest number is subtracted from the third digit of the highest number, what will be the outcome ?

4
2
6
5

17 Directions:Study the following arrangement carefully and answer the questions given below—P 4 D % I 9 K F 1 J 3 # T 6 @ A Q 2 Z © 5 « 7 E W $ 8 B H Which of the following is the seventh to the right of the sixteenth from the right end of the above arrangement ?

5
1
7
K

18 Directions:Study the following arrangement carefully and answer the questions given below—P 4 D % I 9 K F 1 J 3 # T 6 @ A Q 2 Z © 5 « 7 E W $ 8 B H How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by a symbol ?

None
One
Two
Three

19 Directions:Study the following arrangement carefully and answer the questions given below—P 4 D % I 9 K F 1 J 3 # T 6 @ A Q 2 Z © 5 « 7 E W $ 8 B H Which of the following is the fourth to the right of sixth to the right of K ?
3
T
2
Q

20 Directions:Study the following arrangement carefully and answer the questions given below—P 4 D % I 9 K F 1 J 3 # T 6 @ A Q 2 Z © 5 « 7 E W $ 8 B H Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?

9FI
Z52
7W*
W78

21 Directions:Study the following arrangement carefully and answer the questions given below—P 4 D % I 9 K F 1 J 3 # T 6 @ A Q 2 Z © 5 « 7 E W $ 8 B H If all the symbols in the above arrangement are dropped, which of the following will be the fifteenth from the left end ?

T
Q
6
None of these

22 Directions:Study the following arrangement carefully and answer the questions given below—P 4 D % I 9 K F 1 J 3 # T 6 @ A Q 2 Z © 5 « 7 E W $ 8 B H How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a consonant ?

None
One
Two
Three

23 Directions:In each question below are three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three state­ments disregarding commonly known facts. Give answer— Statements: Some shirts are pants.

All pants are clothes.
Some clothes are napkins.
Conclusions:I. Some napkins are shirts.
II. Some clothes are shirts.
If only conclusion I follows
If only conclusion II follows
If either conclusion I or II follows
If neither conclusion I nor II follows

24 Directions:In each question below are three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three state­ments disregarding commonly known facts. Give answer—

Statements: All packets are tents.
All tents are houses.
Some boxes are houses.
Conclusions:I. Some houses are packets.
II. Some boxes are tents.
If only conclusion I follows
If only conclusion II follows
If either conclusion I or II follows
If neither conclusion I nor II follows

25 Directions:In each question below are three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three state­ments disregarding commonly known facts. Give answer—

Statements: Some nuts are bolts.
Some bolts are hammers.
Some hammers are nails.
Conclusions:I. Some nails are bolts.
II. No nail is bolt.
If only conclusion I follows
If only conclusion II follows
If either conclusion I or II follows
If neither conclusion I nor II follows

26 Directions:In each question below are three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three state­ments disregarding commonly known facts. Give answer—

Statements: All windows are doors.
No door is mountain.
Some mountains are roads.
Conclusions:I. Some roads are windows.
II. Some roads are doors.
If only conclusion I follows
If only conclusion II follows
If either conclusion I or II follows
If neither conclusion I nor II follows

27 Directions:In each question below are three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three state­ments disregarding commonly known facts. Give answer—

Statements: Some phones are bangles.
Some bangles are rings.
All rings are sticks.
Conclusions:I. Some rings are phones.
II. Some sticks are bangles.
If only conclusion I follows
If only conclusion II follows
If either conclusion I or II follows
If neither conclusion I nor II follows

28 Directions:In each question below are three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three state­ments disregarding commonly known facts. Give answer—

Statements: All bricks are walls.
All stones are walls.
All candles are walls.
Conclusions:I. Some walls are bricks.
II. Some walls are candles.
If only conclusion I follows
If only conclusion II follows
If either conclusion I or II follows
If both conclusions I and II follow

29 Directions:Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and Give answer—Among M, N, T, R and F each scoring different marks in an examination, who scored the highest ?

I. T scored more than M, F and R,
II. N scored less than M.
If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in

Statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in

Statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.

If the data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question.
.

30 Directions:Each of the questions below consists of a question and two statements numbered

I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and Give answer—

How is K related to S ?
I. K has only two children.
II. M is mother of S and D and wife of K’s brother.
If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in

Statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in

Statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.

If the data in both the Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Ans:If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in 
Statement I alone are not sufficient to answer the question.

31 Directions:Each of the questions below consists of a question and two statements numbered

I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are

sufficient to answer the question. Read both the statements and Give answer—
In a column of 40 boys, what is D’s position ?
I. There are ten boys ahead of H.
II. There are six boys behind M who is tenth behind D.
If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in

Statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in

Statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.

If the data in both the Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Ans:If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in 
Statement I alone are not sufficient to answer the question.

32 Directions:Each of the questions below consists of a question and two statements numbered

I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and Give answer—

How is ‘come’ written in a code language ?
I. ‘When will you come’ is written as ‘da na pa ka’.
II. ‘Can you come back’ is written as ‘sa pa ka ho.’
If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in

Statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in

Statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.

If the data in both the Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Ans:If the data in both the Statements I and II together are not sufficient to answer the 
question.

33 Directions:Each of the questions below consists of a question and two statements numbered

I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and Give answer—

Who among M, T, J and B is towards West of R
I. T is towards South of R and East of J.
II. B is towards South of M who is towards North-West of R.
If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in

Statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in

Statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the

question.
If the data in both the Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Ans:If the data in both the Statements I and II together are not sufficient to answer the

question.
34 Directions:Each of the questions below consists of a question and two statements numbered

I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are

sufficient to answer the question. Read both the statements and Give answer—
On which day in March was W’s birthday ?
I. W’s brother correctly remembers that W’s birthday was before fifteenth but after

thirteenth March.
II. W’s sister correctly remembers that W’s birthday was after eleventh but before sixteenth

March.
If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in

Statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in

Statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the

question.
If the data in both the Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Ans:If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in

Statement II alone are not sufficient to answer the question.
35 Directions:Study he following information carefully and inswer the questions given below—
B. D, F, K. J, R, T and W are iitting around a circle facing at the centre. F is fourth to the

right of W ind second to the left of D. K is third o the left of J who is not an mmediate

neighbour of either W or D. T is second to the right of B and is iot an immediate neighbour of D.
Who is to the immediate right of J ?
T
F
B
W

36 Directions:Study he following information carefully and inswer the questions given below—
B. D, F, K. J, R, T and W are iitting around a circle facing at the centre. F is fourth to the

right of W ind second to the left of D. K is third o the left of J who is not an mmediate

neighbour of either W or D. T is second to the right of B and is iot an immediate neighbour of D.
Who is second to the left of B ?
D
K
R
Data inadequate

37 Directions:Study he following information carefully and inswer the questions given below—
B. D, F, K. J, R, T and W are iitting around a circle facing at the centre. F is fourth to the

right of W ind second to the left of D. K is third o the left of J who is not an mmediate

neighbour of either W or D. T is second to the right of B and is iot an immediate neighbour of D.
Who is third to the left of T ?
R
W
D
Data inadequate

38 Directions:Study he following information carefully and inswer the questions given below—
B. D, F, K. J, R, T and W are iitting around a circle facing at the centre. F is fourth to the

right of W ind second to the left of D. K is third o the left of J who is not an mmediate

neighbour of either W or D. T is second to the right of B and is iot an immediate neighbour of D.
In which of the following pairs is the first person sitting to the immediate left of the second

person
TJ
FT
WK
BJ

39 Directions:Study he following information carefully and inswer the questions given below—
B. D, F, K. J, R, T and W are iitting around a circle facing at the centre. F is fourth to the right of W ind second to the left of D. K is third o the left of J who is not an mmediate
neighbour of either W or D. T is second to the right of B and is iot an immediate neighbour of D.If R and K interchange their positions who will be third to the left of F?
B
T
W
K
Ans:K
40 Directions:Study he following information carefully and inswer the questions given below—B. D, F, K. J, R, T and W are iitting around a circle facing at the centre. F is fourth to theright of W ind second to the left of D. K is third o the left of J who is not an mmediate neighbour of either W or D. T is second to the right of B and is iot an immediate neighbour of D.What is R’s position with respect to J ?
Third to the left
Fourth to the left
Fifth to the right
Fifth to the left

Directions:In each of the questions given below which one of the five answer figures on the right should come after the problem figures on the left, if the sequence were continued ?

41.
25245Q

25245op1

25245op2

25245op3

25245op4

 

Ans:25245op3

42 25245Q1

25245op31op32op33op34op35op36

25245op41

25245op31

25245op21

Ans:25245op41

43. 25245Q1Q2

 

25245op41op42

25245op31op32

25245op21op22

25245op11op12

Ans:25245op21op22

 

44.25245Q1Q2Q3

25245op11op12op13

25245op21op22op23

25245op31op32op33

25245op41op42op43

 

 

Ans:25245op21op22op23

 

45. 25245Q1Q2Q3Q4

25245op11op12op13op14

25245op21op22op23op24

25245op31op32op33op34

25245op41op42op43op44

Ans: 25245op11op12op13op14

4625245Q1Q2Q3Q4Q5

.

25245op11op12op13op14op15

25245op21op22op23op24op25

25245op31op32op33op34op35

25245op41op42op43op44op45

Ans:25245op21op22op23op24op25

47. 25245Q1Q2Q3Q4Q5Q6

25245op11op12op13op14op15op16

25245op21op22op23op24op25op26

25245op31op32op33op34op35op36

25245op41op42op43op44op45op46

Ans:25245op41op42op43op44op45op46

 

48.25245Q1Q2Q3Q4Q5Q6Q7

25245op11op12op13op14op15op16op17

25245op21op22op23op24op25op26op27

25245op31op32op33op34op35op36op37 (1)

25245op41op42op43op44op45op46op47

Ans:25245op31op32op33op34op35op36op37 (1)

4925245Q1Q2Q3Q4Q5Q6Q7Q8

.

25245op11op12op13op14op15op16op17op18op19

25245op21op22op23op24op25op26op27op28

25245op31op32op33op34op35op36op37op38

25245op41op42op43op44op45op46op47op48

 

Ans: 25245op41op42op43op44op45op46op47op48

50.25245Q1Q2Q3Q4Q5Q6Q7Q8Q9

25245op21op22op23op24op25op26op27op28op29

25245op31op32op33op34op35op36op37op38op39

25245op41op42op43op44op45op46op47op48op49

25245op11op12op13op14op15op16op17op18op19op110

 

Ans:25245op11op12op13op14op15op16op17op18op19op110

51 No Apology: The Case for American Greatness is a book written by? 

Barack Obama
Joe Biden
George Bush
Mitt Romney

52 Expand CDR as used in banking sector?
Credit Debt Repayment
Credit Debt Review
Corporate Debt Review
Corporate Debt Restructuring

53 Who was crowned as the Pantaloons Femina Miss India World 2012 on March 30, 2012 in 
Mumbai?

Prachi Mishra
Ankita Shorey
Vanya Mishra
Rochelle Maria Rao

54 As per the data released by the Inter-Parliamentary Union (IPU) in March 2012, what is 
India’s rank in the world for women’s representation in politics?`

60
105
65
120

55 Fortune magazine has released the list of “12 Greatest Entrepre-neurs of our Time”. Who is 
the only Indian in this list?

Ratan Tata
Dhirubhai Ambani
Mukesh Ambani
N.R.Narayana Murthy

56 Which of the following is not a member of ASEAN?
Thailand
Laos
Vietnam
Japan

57 What is the present name of the erstwhile UTI Bank?
Axis Bank
Yes Bank
IDBI Bank
RBS

58 With which game is the term ‘Half Nelson’ associated?
Polo
Wrestling
Golf
Tennis

59 Which of the following is the unit of electric current?
Calorie
Ampere
Bar
Kelvin

60 Which city hosted the 20th ASEAN Summit on April 3, 2012?
Jakarta (Indonesia)
Manila (Philippines)
Phnom Penh (Cambodia)
Bangkok (Thailand)

61 The Swavalamban pension scheme is targeted to benefit which of the following workers?
Anganwadi workers
Construction workers
Fishermen, Dairy workers
All the above

62 Non Resident Indian Day (NRI Day) is celebrated on?
January 15
January 9
January 24
January 12

63 Whose autobiography is titled Nirbasan?
Taslima Nasrin
Salman Rushdie
Shobha De
Arundhati Roy

64 Speed of a ship is measured in?
Ohm
Horse power
Kilometer
Knot

65 In which year was the Planning Commission established?
1951
1950
1952
1956

66 Ranthambore National Park is situated in which of the following states?
Gujarat
Uttarakhand
Rajasthan
Uttar Pradesh

67 Which of the following countries granted asylum to WikiLeaks founder Julian Assange on 
August 16, 2012?

Sweden
Australia
Ecuador
Cuba

68 Who won the World Snooker Championship for the fourth time in Sheffield, UK on May 7,

2012?
Ronnie O’ Sullivan
John Higgins
Stephen Hendry
Steve Davis

69 Who was elected as a judge of the International Court of Justice (ICJ), based in The Hague, Netherlands in April 2012?

Justice Altamas Kabir
Justice Dalveer Bhandari
Justice D.K.Jain
Justice P. Sathasivam

70 In which year was the Dada Saheb Phalke Award instituted?
1969
1973
1974
1965

71 The Directive Principles of State Policy, contained in Part IV of the constitution of 
India, have been inspired by the constitution of?

USA
Germany
Ireland
UK

72 A 500 MW solar power park, Asia’s largest, was launched in April 2012 in Patan district of 
which of the following states?

Rajasthan
Gujarat
Karnataka
Maharashtra

73 Which one of the following rivers does not flow into the Bay of Bengal?
Narmada
Mahanadi
Krishna
Godavari

74 Which country will host the Commonwealth Games in 2018?
Canada
Scotland
Australia
Sri Lanka

75 Which of the following cards works on the principle of ‘Buy Now Pay Later’?
Debit card
ATM card
Member card
Credit card

76 Who was appointed the Chief Executive Officer of Yahoo!, an American internet corporation, 
in July 2012?

Jerry Yang
Marissa Mayer
Carol Bartz
Scott Thompson

77 Indian child artist Taruni Sachdev was killed in a plane crash in Nepal in May 2012. She 
acted in which of the following Hindi films?

Cheeni Kum
Paa
Tare Zameen Par
Chillar Party

78 Which of the following statements is not true about the Under-19 cricket world cup?
The 2012 ICC Under-19 Cricket World Cup was a one day cricket competition for 16 international U-

19 cricket teams which was held in August 2012.
In the finals, India beat Australia by six wickets to win the tournament.
Indian captain Unmukt Chand scored 111 not out and was awarded the Man of the Match.
South Africa captain William Bosisto was named Man of the Series.
Ans:South Africa captain William Bosisto was named Man of the Series.
79 India celebrated the 60th anniversary of the first sitting of Parliament on which of the following dates?

May 11, 2012
May 13, 2012
May 3, 2012
May 1, 2012

80 Which country closed its last operating nuclear reactor in May 2012?
Japan
France
Russia
USA

81 Who won the NTR National Literary Award in May 2012?
A.Somasundaram
S.L.Bhyrappa
Ashokamitran
Mahasweta Devi

82 Which of the following awards is given in the field of literature?
Saraswati Samman
Jamnalal Bajaj Award
Phalke Ratna Award
Kalinga Prize

83 What is the present Bank rate?
4.75%
5.75%
9%
6.5%

84 An excess of expenditures over revenues is called?
Depreciation
Budget deficit
Deflation
Devaluation

85 Dr. Verghese Kurien passed away on September 9, 2012. He is the father of India’s?
Green Revolution
Blue Revolution
Yellow Revolution
White Revolution

86 Who is the only person to be elected as the President of India unopposed?
V.V.Giri
R.Venkatraman
N.Sanjiva Reddy
Zakir Hussain

87 Ten Rupee notes contain the signature of?
Finance Secretary
SBI Chairman
Finance Minister
None of these

88 Government shareholding in Public Sector Banks cannot be below?
33%
74%
51%
100%

89 What is the revised growth rate target for the 12th Five Year Plan (2012-2017)?
8.2%
8%
8.5%
9%

90 Which of the following sites were accorded World Heritage status by the UNESCO on July1,
2012?

Khajuraho Monuments
Western Ghats
Ajanta caves
Ellora caves

91 Which state has launched India’s first river-lake linking project?
Tamil Nadu
Gujarat
Maharashtra
Madhya Pradesh

92 What is Bancassurance?
An insurance scheme for all bank employees
Sale of insurance products through a bank
An insurance scheme to insure bank deposits
A bank deposit scheme for employees of insurance companies
Ans:Sale of insurance products through a bank
93 India’s first Food Bank was inaugurated as part of war against hunger in June 2012 in 
which of the following cities?

New Delhi
Chennai
Hyderabad
Chandigarh

94 Who among the following cricketers is not a member in the Indian Parliament?
Navojot Singh Sidhu
Sachin Tendulkar
Mohammed Azharuddin
Manoj Prabhakar

95 What is the interest rate on employees’ provident fund for the year 2012-13?
8.25%
8.6%
9%
9.5%

96 Which instrument is used to measure the intensity of earthquakes?
Seismograph
Barometer
Fathometer
Periscope

97 Which state has emerged as the fastest growing state clocking 13.1% growth in 2011-12?
Gujarat
Punjab
Bihar
Delhi

98 How many branches does State Bank of India have?
14,000
19,000
10,000
25,000

99 India shares longest border with which of the following countries?
Nepal
China
Bangladesh
Bhutan

100.
25405Q

What did the merchant want to do with his third wife?

To buy good clothes for her
To give her away to his friends
To show her off to his friends
To share his problems with her
Ans:To show her off to his friends
101 The first American woman to go to space died on July 23, 2012. Name her?
Judith Resnik
Sally Ride
Mary L. Cleave
Ellen S. Baker

102. What was the second wife’s quality?

She helped the merchant during tough times
She helped the merchant in his business
She made the merchant feel proud
She contributed to the merchant’s wealth
Ans:She helped the merchant during tough times
103 Current SIMMs have either or connectors (pins)
9 or 32
30 or 70
28 or 72
30 or 72

104. 
What does the phrase ‘cut like a sharp knife’ as used in the above passage mean?

Injure
Bleed
Dangerous
Hurt

105 The storage subsystem in a microcomputer consists mainly of or media with varying 
capacities

Memory or video
Magnetic or optical
Optical or memory
Video or magnetic

106 Which of the following is not an input device?
OCR
Optical scanners
Voice recognition device
COM (Computer Output to Microfilm)

107 The central processing unit (CPU) consists of
Input, output and processing
Control unit, primary storage, and secondary storage
Control unit, arithmetic-logic unit and primary storage
Control unit, processing, and primary storage
Ans:Control unit, arithmetic-logic unit and primary storage
108 EBCDIC can code up to how many different characters?
256
16
32
64
Ans:256
109 Which is considered a direct entry input device?
Optical scanner
Mouse and digitizer
Light pen
All of the above
Ans:All of the above
110 Which is used for manufacturing chips?
Bus
Control unit
Semiconductors
A and b only
Ans:Semiconductors
111 The computer code for the interchange of information between terminals is
ASCII
BCD
EBCDIC
All of above
Ans:ASCII
112 A byte consists of
One bit
Four bits
Eight bits
Sixteen bits
Ans:Eight bits
113 A hybrid computer
Resembles digital computer
Resembles analog computer
Resembles both a digital and analog computer
None of the above
Ans:Resembles both a digital and analog computer
114 The silicon chips used for data processing are called
RAM chips
ROM chips
Micro processors
PROM chips
Ans:PROM chips
115 The metal disks, which are permanently housed in, sealed and contamination free containers

are called
Hard disks
Floppy disk
Winchester disk
Flexible disk
Ans:Winchester disk
116. Which of the following is possibly NOT a characteristic of the first wife as given in the above passage?

Caring
Beautiful
Thin
Loyal
Ans:Beautiful
117 A computer consists of
A central processing unit
A memory
Input and output unit
All of the above
Ans:All of the above
118

What fear did the merchant have about his third wife?
That she would kill him
That she would not accompany him when he died
That she would run away with all his money
None of these
Ans:None of these
119 An application program that helps the user to change any number and immediately see the

result of that change is
Desktop publishing program
Database
Spreadsheet
All of above
Ans:Spreadsheet
120

What explanation did the fourth wife give for not accompanying the merchant when he was dying?
She wanted more money
She did not give any explanation
She wanted to marry someone else after the merchant’s death
None of these
Ans:None of these
121 The instructions for starting the computer are house on
Random access memory
CD-Rom
Read only memory chip
All of above
Ans:Read only memory chip
122 The ALU of a computer normally contains a number of high speed storage element called
Semiconductor memory
Registers
Hard disks
Magnetic disk
Ans:Registers
123

Why did the first wife offer to go with the merchant when he died?
Because she loved him
Because she was afraid to stay alone
Because she hated the other wives
Because she was undernourished and was going to die anyway
Ans:Because she loved him
124 A factor which would strongly influence a business person to adopt a computer is its
Accuracy
Reliability
Speed
All of above
Ans:All of above
125 The magnetic storage chip used to provide non-volatile direct access storage of data and

that have no moving parts are known as
Magnetic core memory
Magnetic tape memory
Magnetic disk memory
Magnetic bubble memory
Ans:Magnetic bubble memory
126

The author has compared the merchant’s fourth wife to our …….
Soul
Wealth
Friends
None of these
Ans:None of these
127 CAD stands for
Computer aided design
Computer algorithm for design
Computer application in design
All of the above
Ans:Computer aided design
128

What does the author have to say about our soul?
That it is well taken care of
That it can give us company only till our death
That it has been ignored in the chase for worldly pleasures
That it belongs to someone else after our death
Ans:That it has been ignored in the chase for worldly pleasures
129 RATS stand for
Regression Analysis Time Series
Regression Analysis Time Sharing
Real Analysis Series
All of above
Ans:Regression Analysis Time Series
130. What does the phrase ‘like a bolt of thunder’ used in the above passage mean?

like a very bright light
like a pleasant feeling
like a loud noise
like a shock
Ans:like a shock
131 In which year was chip used inside the computer for the first time?
1964
1975
1999
1944
Ans:1975
132 What was the name of the first commercially available microprocessor chip?
Intel 308
Intel 33
Intel 4004
Motorola 639
Ans:Intel 4004
133. Choose the word which is MOST SIMILAR IN MEANING to the word printed in bold as used in the above passage.

adorned
spent
dressed
tried
carried
Ans:dressed
134 When were the first minicomputer built?
1965
1962
1971
1966
Ans:1965
135. Choose the word which is MOST SIMILAR IN MEANING to the word printed in bold as used in the above passage.

showered
bestowed
cleaned
pleased
bathed
Ans:bestowed
136 The first digital computer built with IC chips was known as
IBM 7090
Apple 1
IBM System / 360
VAX-10
Ans:IBM System / 360
137. Choose the word which is MOST SIMILAR IN MEANING to the word printed in bold as used in the above passage.

lament
fear
tell
grieve
care
Ans:grieve
138 In which language is source program written?
English
Symbolic
High level
Temporary
Ans:High level
139 Which of the following terms is the most closely related to main memory?
Non volatile
Permanent
Control unit
Temporary
Ans:Temporary
140 Which of the following is used for manufacturing chips?
Control bus
Control unit
Parity unit
Semiconductor
Ans:Semiconductor
141 Which of the following is required when more than one person uses a central computer at

the same time?
Terminal
Light pen
Digitizer
Mouse
Ans:Terminal
142 Which of the following is used only for data entry and storage, and never for processing?
Mouse
Dumb terminal
Micro computer
Dedicated data
Ans:Dumb terminal
143 To produce high quality graphics (hardcopy) in color, you would want to use a/n
RGB monitor
Plotter
Ink-jet printer
Laser printer
Ans:Plotter
144 Which of the following printers are you sure will not to use if your objective is to print

on multi carbon forms?
Daisy wheel
Dot matrix
Laser
Thimble
Ans:Laser
145 Which of the following printing devices an output composed of a series of data?
Wire matrix printer
Band printer
Wang image printer
Both a and c
Ans:Both a and c
146 The personal computer industry was started by
IBM
Apple
Compaq
HCL
Ans:IBM
147 In the IBM PC-At, what do the words AT stand for
Additional Terminals
Advance technology
Applied technology
Advanced terminology
Ans:Advance technology
148 Magnetic tape can serve as
Secondary storage media
Output media
Input media
All of the above
Ans:All of the above
149 If in a computer, 16 bits are used to specify address in a RAM, the number of addresses

will be
216
65,536
64K
Any of the above
Ans:65,536
150 The two major types of computer chips are
External memory chip
Primary memory chip
Microprocessor chip
Both b and c
Ans:Both b and c
151 As compared to the secondary memory, the primary memory of a computer is
Large
Cheap
Fast
Slow
Ans:Fast
152 Which of the following is a way to access secondary memory?
Random access memory
Action method
Transfer method
Density method
Ans:Random access memory
153 Which was the most popular first generation computer?
IBM 1650
IBM 360
IBM 1130
IBM 2700
Ans:IBM 1650
154 What is the responsibility of the logical unit in the CPU of a computer?
To produce result
To compare numbers
To control flow of information
To do math ;s works
Ans:To compare numbers
155 The secondary storage devices can only store data but they cannot perform
Arithmetic Operation
Logic operation
Fetch operations
Either of the above
Ans:Either of the above
156 Which of the printers used in conjunction with computers uses dry ink power?
Daisy wheel printer
Line printer
Laser printer
Thermal printer
Ans:Laser printer
157 Which of the following produces the best quality graphics reproduction?
Laser printer
Ink jet printer
Plotter
Dot matrix
Ans:Plotter
158 Which of the following memories allows simultaneous read and write operations?
ROM
RAM
EPROM
None of above
Ans:RAM
159 Which of the following memories has the shortest access times?
Cache memory
Magnetic bubble memory
Magnetic core memory
RAM
Ans:Cache memory
160 A 32 bit microprocessor has the word length equal to
2 byte
32 byte
4 byte
8 byte
Ans:4 byte
161 An error in computer data is called
Chip
Bug
CPU
Storage device
Ans:Bug
162 A set of information that defines the status of resources allocated to a process is
Process control
ALU
Register Unit
Process description
Ans:Process description
163 Any method for controlling access to or use of memory is known
Memory map
Memory protection
Memory management
Memory instruction
Ans:Memory protection
164 Directions:What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?
75638 – 36211 + 12673 = ?
52100
26754
43820
51250
Ans:52100
165 Directions:What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?
8474 ÷ 200+ ? = 90.37
84
46
42.37
None of these
Ans:None of these
166 Directions:What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?
(4.5)2 ÷ (2.5)2 x 5 = ?
15.4
16.2
25.4
25.3125
Ans:16.2
167 Directions:What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?
780 ÷ 167 Questiom+(?)2 = 1326
1296
32
1024
36
Ans:36
168 Directions:What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?
78 + 652 + 6 + 41+119 = ?
905
855
896
890
Ans:896
169 Directions:What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?
250% of 1400 – ? % of 1600 = 1580
110
120
140
160
Ans:120
170 Directions:What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?
170× 1736 + 358 = ?
553
351
451
463
Ans:451
171 Directions:What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?
171q= ?
19
17
21
15
Ans:19
172 Directions:What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?
864 ÷ ? ÷ 9 = 3
39
21
36
None of these
Ans:None of these
173 Directions:What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?
12.5 + 6.4×3.2 = ?
48.5
32.94
33.08
None of these
Ans:None of these
174 Directions:What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?
8963-5413-2869 = ?
861
663
681
654
Ans:681
175 Directions:What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?

175

56.9
5.96
5.69
59.6
Ans:5.96
176 Directions:What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?
1764585 = 65.5
8
24
4
16
Ans:16
177 Directions:What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?
180 ÷ 40 x 24 = 3 x ?
48
42
32
None of these
Ans:None of these
178 Directions:What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?
(678 – 455+132) x 0.4 = ?
142
878-5
887-5
156
Ans:142
179 Directions:What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?
? x 54 = 6588
132
136
124
122
Ans:122
180 Directions:What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?

180

32
1296
784
None of these

Ans:None of these

181 Directions:What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?
354.54 + 259.31 – 588.39 = ?
23.28
25.46
24.56
28.58
Ans:25.46
182 Directions:What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?
(396÷36) x (648÷24) = ?
297
264
319
231
Ans:297
183 Directions:What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?
32.065 + 3.08 + 0.0012 = ?
35.7312
35.157
35.1462
35.8662
Ans:35.1462
184 Directions:What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?
4580 – 36% of ? = 4529.6
180
120
150
140
Ans:140
185 Directions:What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?
650÷25×(0.6)2 =?
9.26
15.6
9.36
6.5
Ans:9.36
186 Directions:What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?

186

186op4

186op3

186op2

186op1

Ans:186op1

187 Directions:What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?
742÷28 + 13.5 = ?÷65
2400
2650
2500
None of these
Ans:None of these
188 Directions:What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?
(429 x 36)÷? = 702
16
22
24
18
Ans:22
189 A car covers a distance from Town A to Town B at the speed of 58 kms/hr and covers the

distance from Town B to Town A at the speed of 52 km/hr. What is the approximate average speed of

the car ?
55 km/hr
52 km/hr
48 km/hr
50 km/hr
Ans:55 km/hr
190 Mr. Phanse invests an amount of Rs. 24,200 at the rate of 4 p.c.p.a.for 6 years to obtain

a simple interest. Later he invests the principal amount as well as the amount obtained as simple

interest for another 4 years at the same rate of interest. What amount of simple interest wilt he

obtain at the end of the last 4 years ?
Rs. 4800
Rs. 4850.32
Rs.4801.28
Rs. 4700
Ans:Rs.4801.28
191 In a sale, perfumes are available at a discount of 25% on the selling price. If a perfume

costs Rs. 5,895 in the sale, what is the selling price of the perfume ?
Rs. 6,020
Rs. 7,860
Rs. 7,680
Cannot be determined
Ans:Rs. 7,860
192 What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following question ?

754 – 192× 24 = ?
294
276
265
288
Ans:288
193 The cost of 15 digital cameras and 21 handy cameras is Rs. 3,54,900. What is the cost of 5

digital cameras and 7 handy cameras ?
Rs. 1,25,500
Rs. 1,18,300
Rs. 2,15,100
Cannot be determined
Ans:Rs. 1,18,300
194 A canteen requires 56 kgs of rice for seven days. How many kgs of rice will it require for

the months of April and May together ?
496
480
498
488
Ans:488
195 What should come in place of the question mark (?) in the following number series ?

56, 84, ? , 189, 283.5, 425.25
168
132
136
126
Ans:126
196 The total number of students in a school is 31700. If the ratio of boys to the girls in

the school is 743 : 842 respectively, what is the total number of girls in the school ?
14860
16480
15340
None of these
Ans:None of these
197 The sum of five consecutive even numbers A, B, C,D and E is 130.What is the product of A

and E ?
720
616
660
672
Ans:660
198 If the square of a number is subtracted from 4052 and the difference is multiplied by 15,

the answer so obtained is 41340.What is the number ?
36
1024
32
1296
Ans:36
199 The population of a town 2 years ago was 2,45,000. It increased by 12% in the first year

and then increased by 15% in the second year. What is the current population of the town ?
3,15,560
2,74,400
3,51,560
2,94,400
Ans:3,15,560
200 The perimeter of a square is 504 cms. What is the area of the square ?
2016 sq.cm
15876sq.cm
15376sq.cm
1008 sq.cm
Ans:15876sq.cm

Speak Your Mind

*


− one = 5